Zonnepanelen het het hele verhaal

Zonnepanelen en belastingvoordeel. Het hele verhaal.

Postcoderoosproject

Het is best even ingewikkeld, maar levert voldoende besparing op om even in te duiken. WatBeters start met een postcoderoosproject. In een postcoderoosproject worden zonnepanelen door meerdere mensen samen op een lokaal dak gelegd (geen zorgen, wij zorgen dat die zonnepanelen geplaatst worden!).  Je kunt deelnemen aan zo’n project door certificaten te kopen van de coöperatie. Een certificaat komt overeen met het vermogen van 1 zonnepaneel. Een voorwaarde is dat deelnemers wonen in de postcoderoos die bij het project horen. Een tweede voorwaarde is dat alle deelnemers een kleinverbruikersaansluiting (max 3:80A) hebben.

Belastingvoordeel op je energierekening

De postcoderoosregeling, ook wel regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek genoemd, zorgt ervoor dat jij  belastingkorting krijgt op je energierekening over dat deel dat je zelf opwekt via jouw zonnepanelen.

De belastingkorting wordt verrekend op de energierekening van de leden, tot maximaal het eigen verbruik (en maximaal 10.000 kWh per jaar). Leden hebben met deze regeling lagere kosten en de coöperatie krijgt de inkomsten van de verkochte stroom van de zonnepanelen.

Het kabinet wil met deze regeling de lokale duurzame opwekking van elektriciteit stimuleren. Achterliggend idee is dat daarmee niet alleen een bijdrage wordt geleverd aan de doelstelling voor duurzame energie, maar ook aan een groter draagvlak voor duurzame energie. Burgers worden immers zelf producent. Bovendien zorgt de regeling voor energiebewustzijn, waardoor burgers ook meer gaan letten op energiebesparing.

Verrekening

De verrekening van deze belastingkorting loopt via je eigen leverancier, mits deze dat kan verrekenen. Aan het einde van ieder productiejaar maakt de coöperatie een overzicht van de totaal opgewekte energie en verrekend dat naar een gemiddelde opbrengst per certificaat. Dit wordt daarna voorgelegd aan de leden tijdens de jaarvergadering. Na goedkeuring wordt het overzicht verstuurd naar de energieleverancier. Zij verrekenen het belastingvoordeel op je eerstvolgende jaarrekening. In het voorbeeld van Engie zie je in het geel hoe dit eruit ziet.

Om het belastingvoordeel via je energierekening te verrekenen, moet je klant zijn bij een leverancier die dit ondersteunt. De meeste energiebedrijven doen dat het niet, omdat ze het gedoe vinden. Uiteraard heeft Watbeters gezorgd voor een oplossing.
We hebben offertes opgevraagd bij leveranciers die ons project wel ondersteunen. Daarbij hebben we naast kwaliteit natuurlijk gelet op de laagste energieprijs en de hoogste bijdrage aan het dorp. ENGIE kwam op alle fronten als allerbeste uit de bus: per aansluiting gas en stroom vloeit er maar liefst € 50,- per jaar terug naar het dorp! Bovendien verwerken zij het belastingvoordeel op je jaarrekening. Wil je weten wat je energiekosten zijn en hoeveel je bespaart? Klik hier.